Grčka: Iz recesije uz privatizaciju? Nove ostavke u Vladi.

Izvor: B92, Blic

Grčki ministar finanasija Janis Sturnaras rekao da će Grčka pokušati iz recesije da se izvuče podsticanjem privatnih ulaganja i privatizacijom javnog sektora.

Samaras je pre glasanja za njegovu Vladu rekao da pored različite političke prošlosti tri koalilciona partnera imaju zajednički cilj, a to je da održe zemlju u evrozoni i da je izvuku iz najdublje i najduže recesije, koja je sada u petoj godini.

“Želimo da izađemo iz krize i da ostanemo u evrozoni i sve to želimo da psotignemo ujedinjeni. Od vašeg glasa poverenja ne očekujem ništa više ni ništa manje nego poštovanje onoga što nam je dao grčki narod” , kaže Antonis Samaras.

Samarosov plan se nije dopao lideru opozicione Sirize Aleksisu Ciprasu koji tvrdi da se ništa nije promenilo i da nova vlada nije uspela da dogovori povoljenije uslove pomoći već da je na celu zemlju stavila na prodaju. “Čini se da su oni zadovoljni što smo dobili vladu koja će nastaviti da radi ono što se od nje traži”.

Prema planu Vlade, prioritet je podsticanje privatnih stranih ulaganja u nekretnine i razvoj infrastrukture. Planira se privatizacija 28 preduzeća uključujući državnu lutriju, preduzeća za prirodni gas, vodovod, aerodrome, marine i železnicu.

Još jedan član Vlade iznenada podneo ostavku

Nakon ministra finansija Vasilis Rapanos koji je ostavku podneo 26. juna, nekoliko dana nakon formiranja Vlade, navodno iz zdravstvenih razloga i zamenik ministra za pomorsku trgovinu Jorgos Vernikos koji je ostavku podneo 28. juna, još jedna član napustio je grčku Vladu. Naime, zamenik ministra rada Grčke dao je ostavku na funkciju u novoj grčkoj koalicionoj vladi i obrazložio ju je stavom da je Vlada trebalo da uloži više napora da dobije povoljnije uslove sporazuma sa stranim kreditorima.

Nikos Nikolopulos, iz Nove demokratije, desničarske članice vladajuće trojne koalicije, tu odluku je saopštio danas, jedva 12 sati pošto je nova Vlada dobila poverenje Parlamenta. U pismu, Nikolopulos je ocenio da je Vlada trebalo da ima čvršći stav u pregovorima sa stranim kreditorima prošle nedelje u Atini.

Grčka privreda će prema predviđanjima pasti za 6,7 odsto ove godine, što je daleko više od zvanične procene koja barata cifrom od 4,5 odsto. Od uviđenja mera štednje stopa nezaposlenosti u grčkoj porasla je na 22 odsto.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.