Francuska oporezuje bogate i firme

Izvor: B92.net

Najavljena povećanja uključuju 2,3 milijarde evra ‘težak’ jednokratni porez za građane čija neto imovina premašuje 1,3 miliona evra i 1,1 milijardu evra vredne izvanredne poreze za velike banke i energetska preduzeća odnosno njihove zalihe nafte.

Nova francuska vlada će da poveća niz poreza i time prikupi 7,2 milijarde evra za potrebe smanjivanja budžetskog manjka.

Dodatnih 980.000.000 evra vlada namerava da prikupi ove godine ukidanjem poreskih olakšica za prekovremene radne sate. Udvostručenje poreza na finansijske transakcije, na 0,2 odsto, donijet će u državnu blagajnu 170 miliona evra.

Ostale poreske mere u rebalansu budžeta uključuju 3-postotni porez na dividende isplaćene akcionarima.

Vlada je najavila te mere u sklopu rebalansa budžeta za ovu godinu. Očekuje se da će francuski parlament glatko usvojiti najavljena povećanja poreza, budući da francuski predsednik može da računa na solidnu većinu poslaničkih glasova.

Fransoa Oland tvrdi da bi bogati građani trebali preuzeti deo tereta nastojanja Francuske da sreže budžetski manjak s prošlogodišnjih 5,2 odsto na 4,5 odsto BDP-a u ovoj godini, i na tri odsto u 2013.

“U kratkoročnom roku nastojaćemo da ostvarimo ciljni rezultat putem prihoda od poreza ali u ostatku mandata nastojaćemo da postignemo taj efekat na strani potrošnje”.

“Smanjivanje potrošnje nalik je usporavanju tankera – zahteva vreme”, dodao je naknadno.

Premijer Žan Mark Ero srezao je u utorak zvaničnu prognozu privrednog rasta za ovu godinu na 0,3 odsto BDP-a, s ranije prognoziranih 0,7 odsto. Snizio je prognozu i za iduću godinu, s 1,75 na 1,2 odsto.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.