Formiran Smederevski radnički front

Izvor: RTV

Radnici Želvoza koji osam dana spavaju u gradskoj skupštini, traže povezivanje radnog staža, isplatu otpremnina, zarade od maja prošle godine i regulisanje zdravstvene i socijalne zaštite.

U Želvozu, od 1.450 radnika koliko ih je bilo pred ulazak u tu fabriku 2008. rumunskog konzorcijuma Remar i Grampet, sada je formalno zaposleno 800, a od toga, prema rečima radnika, u fabrici nema više od 200 radnika, dok ih od 280 do 350 štrajkuje u skupštinskoj sali, ide u protestne šetnje i blokira gradske saobraćajnice.

Danas je četvoro radnika Želvoza (jedna žena, tri muškarca), u sali gradske Skupštine Smedereva počelo štrajk glađu nezadovoljni sporim rešavanjem njihovih problema, odnosno ćutanjem administracije.

Udruživanje sindikata juče su inicirali Ujedinjeni sindikati Srbije Sloga.

Smederevski radnički front veruje da je potrebno da svi radnici u Smederevu podrže zaposlene u Želvozu u njihovoj borbi za prava koja im pripadaju, kako bi sutra, ako dođu u sličnu situaciju, mogli da računaju na istu sveobuhvatnu radničku podršku, rekao je danas predsednik tog sindikata Željko Veselinović.

Protestna šetnja radnika i radnica Želvoza

Jedan broj radnika Želvoza danas u podne počeo je štrajk glađu, nakon osam dana čekanja da im se neko od nadležnih iz države obrati.

“Oni su jutros u zgradi Opštine Smederevo, u nadi da će stići poziv za prijem, u očaju, stupili u najekstremniji oblik protesta štrajkom glađu, za čiju će odgovornost u slučaju pogoršanja zdravlja štrajkača, snositi isključivo Vlada i njeni resorni predstavnici”, rekao je predsednik sindikata Sloga-Želvoz Miki Nojić.

“Neverovatno je da se, ni posle osam dana, nakon blokade Opštine i grada, niko od nadležnih ne oglašava i reaguje da se petočlana delegacija sindikata sa direktorom Želvoza primi na razgovor, na kome bi dobili obrazloženje o odgovoru Ministarstva privrede u dopisu na memorandumu bez potpisa i pečata”, rekao je Nojić.

On je dodao da ih je na razgovor pozvala gradonačelnica Jasna Avramović.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinoviću upozorio je na kontradiktornosti koje dolaze iz Ministarstva privrede i ministra Radulovića, koji sve češće u javnosti plasira teze o neodgovornosti direktora preduzeća u restrukturiranju, njihovom izbegavanju da iskažu lične karte preduzeća, a kada treba da se suoče s njim, on izbegava svaku vrstu dijaloga i gazi sopstvene principe na koje se poziva.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.