Evropska Komisija predlaže šest radnih dana za Grke

IZVOR: S media

Grci šokirani zahtevom EU da imaju jedan slobodan dan i da svedu minimalni dnevni odmor na 11 sati. Nove mere će dodatno pojačati tenzije između političara i sindikata.

Preporuka Evropske Komisije Grčkoj o uvođenju šestodnevne radne nedelje šokirala je Atinu, preneo je francuski list Mond.

Rena Duru, poslanica levice u grčkom Parlementu, odgovorna za evropska pitanja je šokirana predlogom:
Imali smo osećaj kao da nam predlažu odlazak na robiju. To predstavlje kršenje prava evropskih radnika.
Poslanica je ocenila da u EU prihvataju da Grčka ostane u evrozoni, ali joj ne daju ista prava kao ostalima:
Žele da nas unazade, da nas osiromaše – dodala je poslanica Duru.

Tajni dokument procureo u javnost
Ovakva reakcija je usledila pošto je u javnost procurio e-mail dokument koji su predstavnici Trojke (MMF, Evropska Centralna Banka, Evropska Komisija) poslali na grčko ministarstvo rada i finansija, prenosi francuski Mond.

U dokumentu se ističe “niz anti-radnickih reformi, među kojima je i stavka u kojoj se traži uvođenje šestodnevne radne nedelje za sve sektore kao i otpuštanje radnika i smanjenje dnevnog odmora“.

U dokumentu se još navodi da je potrebno olakšati otpuštanje radnika i ako je neophodno svesti minimalni dnevni odmor na 11 sati. Dokument je poslan 31. avgusta neposredno pred sastanak premijera Antonisa Samarasa s koalicionim partnerima iz PASOK-a i Demokratske Levice.


Porast tenzija između Vlade i sindikata
Ove nove mere, koje su procurele u javnost, dodatno će pojačati animozitet između vlade i sindikata koji su već najavili izlazak na ulice ukoliko se budu implementirale nove mere štednje. Grčka se nalazi petu godinu zaredom u recesiji, a trenutno je nezaposleno oko 2 miliona ljudi.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.