Evropa: “Otpor” merama štednje

IZVOR: Tanjug

Oko 80.000 levičarskih demonstranata u Parizu, i oko 1.500 u Briselu, učestvovalo je na protestima zbog mera štednje u Evropi, koje su pokrenule nasilne proteste u drugim članicama EU koje pokušavaju da spreče fiskalnu krizu.

Uzvikujući “Otpor”, demonstranti su prošli centrom Pariza u šetnji za koju su organizatori rekli da nije uperena na kritiku vlade socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, već protiv mera štednje koje je nametnula Evopska unija.

Cilj protesta u Briselu, kako je naveo jedan od organizatora skupa – sindikat CSC, bio je da se od Belgije i Evrope zatraže mere za borbu protiv siromaštva i za ravnomernu raspodelu društvenog bogatstva.

Protesti su održani nakon onih u Portugaliji i Španiji, takođe protiv mera štednje.

Protestna šetnja u Parizu, koju su organizovali partija Levi front i komunisti, prethodi debati o evropskom fiskalnom sporazumu koja će se sledeće nedelje voditi u francuskom parlamentu, navodi AP.

Sporazumom je predviđeno osnivanje fonda koji će, kako se evropski lideri nadaju, doprineti ublažavanju dužničke krize koja preti evrozoni i svetskoj privredi.

Glavna konzervativna opoziciona partija i većina socijalista podržavaju sporazum. On je, međutim, podelio francusku levicu, budući da su ekstremno levičarske partije, zeleni i neki socijalistički disidenti protiv njega.

Mere štednje su nedavno bile povod za nasilne proteste u zemljama poput Španije i Grčke.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.