Eskalacija studentske pobune u Kanadi

IZVOR: Advance.hr

Svega nekoliko dana nakon što je policija privela oko 300 studenata u relativno mirnim prosvjedima, jučer i sinoć studentska pobuna eskalirala je u nasilje i sukobe na ulicama. National Post prenosi kako su cijelu noć bjesnili sukobi između policije i studenata na ulicama Montreala. Prema današnjim informacijama koje prenosi Vancouver Sun, 85 osoba je uhićeno tijekom noći.

Podsjetimo, studenti u Kanadi žestoko se bore protiv povećanja cijena školarine već mjesecima – poručuju da neće odustati. Očito je kako su vlasti spekulirale da će se prosvjedi s vremenom smanjiti, no studentski otpor i borba za kvalitetniji i pristupačniji obrazovni sustav postaje sve intenzivnija.

Kanada se nekoć dičila socijalnim aspektom njihove države, no plan da se drastično povećaju školarine najbolji je pokazatelj da i njihove vlasti otvoreno zagovaraju implementaciju neo-liberalizma koji sistematski ruši i preuzima sve državne institucije – od obrazovanja, zdravstva pa čak i do zatvorskih institucija.

Kanađani jako dobro znaju što ove “promjene” donose – obrazovni sustav nalik na onaj u SAD-u, gdje mogućnost kvalitetnog obrazovanja postaje isključivo privilegija bogatih. Nakon izbijanja ekonomske krize i porasta nezaposlenosti, studiranje na kredit pokazalo se kao velika klopka za milijune mladih ljudi u SAD-u i drugdje.

Sinoćnji nemiri u Montrealu samo su još jedan pokazatelj da se gnjevni studenti neće tako olako miriti sa sudbinom koja im se nameće. List Montreal Gazette prenosi kako se grad danas probudio razbijenih prozora, izloga i vandaliziranih automobila – prosvjedi su sinoć prerasli u žestoke sukobe između policije i prosvjednika.

U uredništvu lista se pitaju “kako se to opet dogodilo?” – možda bi odgovor trebali potražiti u radu kanadske policije. Naime, nekoliko video snimaka je do sada objavljeno na kojima se jasno vidi da policija, ničim izazvana, silom razbija mirne prosvjede. U gušenju masovnih prosvjeda kojima se studenti žestoko bore protiv školarina, koje su narasle i do 75%, vlasti koriste provjerenu taktiku – nasilje i represiju uz zagarantiranu minimalnu medijsku ekspoziciju.

Jučerašnji studentski prosvjedi, kao i svi do sada, počeli su mirno. No, nakon dva sata mirnog marša policija je zaključila da su prosvjedi “ilegalni” – uskoro je sve eskaliralo i došlo je do uporabe suzavca, šok bombi, dimnih bombi i direktne konfrontacije sa studentima. Uskoro su počeli gorjeti automobili na uglu ulice Peel i St. Catherine. U tom trenutku, prenosi Vancouver Sun, policija je nasrnula na prosvjednike “sa svime što su imali u arsenalu”.

 Uskoro se na jednoj strani grupirala skupina od oko 5,000 studenata – na drugoj strani, policija na konjima i u punoj interventnoj opremi. Oko 22:15 prosvjednici su se razbili na više manjih skupina i uputili se u raznim pravcima. Uskoro je počelo razbijanje prozora – nastradale su banke i dućani. Razbijeni su i prozori na 21. policijskoj stanici koja se nalazi na ulici Elizabeth.

Svjedoci govore kako su prosvjednici počeli bacati cigle na policiju. Tri pripadnika policije lakše je ozljeđeno i desetak prosvjednika hospitalizirano. Sukobi su trajali gotovo cijelu noć. Policija danas uzvraća udarac – javno pozivaju sve stanovnike da im se jave ukoliko mogu identificirati nekog od “vandala”.

Jučerašnji masovni prosvjedi nisu slučajnost – studenti su izašli na ulice nakon što je ministrica obrazovanja, Line Beauchamp, iz pregovora isključila studentsku organizaciju “CLASSE”.

Studenti su svjesni da će vlasti napraviti sve da isprovociraju nasilnu reakciju kako bi time stvorili adekvatan argument za gušenje studentskih prosvjeda. “Tražimo od svih studenata da shvate da je naš glavni princip mirno djelovanje. Ne smijemo dopustiti da nas vlada odvede tamo gdje oni to žele”, rekao je jučer Martine Desjardins, predsjednik studentske federacije.

Masovne demonstracije traju već mjesecima, stotine prosvjednika je uhićeno, policija redovno provocira nasilnu reakciju, no opća studentska pobuna u Kanadi poprilično je ignorirana u najvećim svjetskim medijima – razlozi su sasvim jasni, naslovnice su rezervirane za one prosvjede koji tobože “žele” neo-liberalnu ideologiju zamotanu u lažni celofan demokracije, ne i za one koji su već u potpunosti shvatili da takvom sistemu valja pružiti organizirani otpor.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.