Danas treći po redu protestni skup u Podgorici

IZVOR: B92

Zbog lošeg društveno-ekonomskog stanja u Crnoj Gori danas će u Podgorici biti održan treći veliki protestni skup.

Organizatori, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Unija slobodnih sindikata i Studentska unija, očekuju prisustvo velikog broja nezadovoljnih građana koji će zahtjevati ostavku Vlade Igora Lukšića. Međutim, za sada nema odgovora na pitanje kakvi će biti potezi organizatora protesta ukoliko Vlada, prema svim očekivanjima odbije da podnese ostavku, javlja Radio Slobodna Evropa.

Protest je zakazan u 12 časova, kada će se protestanti prošetati Podgoricom i obići, kako je rečeno, stubove sistema, odnosno sedišta državnih medija, javne i tajne policije, tužilaštva i druge institucije za koje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, Unija slobodnih sindikata i studentska unija smatraju da održavaju koruptivni sistem na vlasti.

Osim građana glavnog grada, najavljeno je i prisustvo građana iz još petnaestak gradova za koje je obezbeđen prevoz do Podgorice.

Kako su organizatori najavili, jedini zahtev biće ostavka Vlade Crne Gore za koju je ocenjeno da ne radi u interesu građana.

Ovo će biti treći veliki protestni skup u Podgorici. Prvi je održan u januaru, a drugi u martu, dok je u međuvremenu održano više manjih skupova u crnogorskim gradovima, podseća Radio Slobodna Evropa.

Na tim skupovima je, između ostalog, zatraženo od Vlade i institucija da istraži korupciju u dijelu velikih privatizacija, da se proveri poslovanje i odliv novca iz velikih privrednih sistema, da se otvore slučajevi visoke korupcije i pokrene borba protiv organizovanog kriminala.

Međutim, na sve ove i druge zahteve Vlada je odgovorila negativno. Iz Vlade i vladajuće koalicije su slate poruke kojima su potcenjivani organizatori protesta, pa do poruka da su organizatori protesta žele da stvore haos u državi, da se radi o političkim protestima koji su usmereni protiv države te da se radi o velikosrpskim nacionalistima, podseća Radio Slobodna Evropa.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.