Čitav sat gnevni radnici nisu puštali poljske poslanike da izađu

IZVOR: Blic

Radnici i aktivisti sindikata Solidarnost opkolili su popodne zgradu poljskog parlamenta, blokirali lancima sve izlaze i čitav sat nakon završetka sednice nisu puštali kući poslanike koji su danas glasali za to da Poljaci i muškarci i žene u penziju idu tek sa navršenih 67 godina.

Jedini iz vladinog tabora ko je uspeo da se probije iz blokade Sejma bio je savetnik predsednika Poljske Henrik Vujec, 72-godišnji nekadašnji disident koji je jednostavno preskočio ogradu.

Sejm je danas usvojio te kontroverzne izmene zakona protiv kojih su oštro protestovali sindikati a kojima će se postepeno povećavati starosna granica za odlazak u penziju na 67 godina do 2020. godine za muškarce, a do 2040. godine za žene.

Predsednica Sejma Eva Kopač odbila je jutros da pusti tokom rasprave i glasanja lidera sindikata Solidarnost Pjotra Dudu da na čelu sindikalne delegacije bude na galeriji za goste, a oni su se osvetili tako što su odlučili da zarobe poslanike u zgradi parlamenta.

“Blokada treba da zaštiti poslanike pred gnevom društva. Imaće i vremena da razmisle o svojim dosadašnjim postupcima”, kazao je novinarima Duda o blokadi.

“Neka pacovi sede tamo”, “Mi odlučujemo kada će izaći”, “To je gnev naroda”, skandirali su radnici ispred Sejma.

Nakon završetka zasedanja u 17 časova pustili su bez problema da izađu samo poslanici opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog koji su danas glasali protiv izmena penzionog sistema.

Neki poslanici vladajuće koalicije pokušavali su da izađu, pošto su sindikalni lideri pretili da su spremni da ih drže zarobljene u Sejmu tokom celog vikenda.

Demonstranti su ih sprečili a jedini iz vladinog tabora ko je uspeo da se probije iz opkoljene zgrade je savetnik predsednika Poljske Henrik Vujec.

“Iskoristio sam davne veštine iz ilegale. Čovek mora da izgleda obično i skinuo sam kravatu. Ne sme da se trči, već se ide običnim korakom. Treba naći slaba mesta i promisliti strategiju. Stajala je i policija i Solidarnost ali uspeo sam neprimećeno da preskočim ogradu”, opisao je novinarima Vujec kako je jedini umakao iz opkoljene zagrade.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.