Četvrtina nezaposlenih mlađa od 30 godina

Izvor: Politika

Mladi danas čine četvrtinu nezaposlenog stanovništva u Srbiji. Te 215.224 duše koje trenutno čekaju zaposlenje preko biroa rada i ove godine moći će da računaju na pomoć države jer je iz budžeta izdvojeno 2,6 milijardi dinara, doduše za sve kategorije nezaposlenih. Sem najteže upošljivih, i oni će ovog puta postati prioritet, posebno ako se zna da među ukupnim brojem evidentiranih u Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) oko 20 odsto mladih nema nikakvu kvalifikaciju, dok otprilike polovina ima samo srednje obrazovanje i veštine koje nisu dovoljne i odgovarajuće na tržištu rada (58,40 odsto ili 125.690 osoba). Hroničnoj nezaposlenosti kumuje i finansijska kriza, nedovoljno slobodnih radnih mesta i nedostatak radnog iskustva.

Na evidenciji NSZ-a registrovana je 16.821 osoba s višim obrazovanjem, dok fakultetsku diplomu poseduje 13,8 odsto ili 29.696 mladih. Više od polovine omladinaca, njih 113.598, na posao čeka duže do 12 meseci, a bez ikakvog radnog iskustva je čak 62 odsto omladinaca ili 134.914 osoba.

– Na birou rada je najviše onih sa završenom gimnazijom i ekonomskom školom, kao i onih koji su se školovali za automehaničare i prodavce. Među onima koji su završili fakultete najviše je diplomiranih ekonomista i pravnika, strukovnih vaspitača, doktora medicine… – nabraja Vesna Fabian, rukovodilac Centra za dodatno obrazovanje i obuku u NSZ-u.

U minuloj godini u sve aktivnosti NSZ bilo je uključeno ukupno 159.366 građana i građanki Srbije, od čega 72.266 mladih. U NSZ-u ipak podsećaju da je u 2013. do posla došlo njih 85.764, od kojih se petina domogla radne knjižice na neodređeno vreme.

Istraživanje Unije poslodavaca Srbije „Bolji uslovi za zapošljavanje mladih”, sprovedeno u toku prošle godine u 259 malih, srednjih i velikih kompanija, kroz koje je anketirana i 1.141 mlada osoba do 30 godina, pokazalo je da svega 15 odsto mladih ne bi prihvatilo rad na crno, a situacija se dodatno pogoršava činjenicom da trećina njih nije upoznata s pravima koje mogu da ostvare na tržištu rada. Među njima postoji i  verovanje da jedino preko „veze” (81,86 odsto) mogu da dođu do posla ili ulaskom u političke stranke. 66,78 odsto mladih koji su učestvovali u istraživanju aktivno je tražilo posao i to putem portala za zapošljavanje, slanjem si-vija poslodavcima i posredstvom ličnih kontakata, dok je praćenje oglasa Nacionalne službe za zapošljavanje bilo pri dnu liste njihovih  aktivnosti.

– Od svih programa koje nudi NSZ, izuzetno mali broj mladih je ocenio da mu je određena mera države pomogla u zapošljavanju, a najviše programi „Stručne prakse” i „Prve šanse” (36 mladih). Od ukupnog broja ispitanika, 450 omladinaca nije koristilo nijedan program NSZ-a, a njih 370 smatralo je da oni ne utiču na zapošljivost – navodi se u istraživanju.

Prema podacima iz Ankete o radnoj snazi, stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine u oktobru prošle godine iznosila je 49,1 odsto, što je znatno iznad opšte stope nezaposlenosti.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.