Čavez: Nastavljamo ka socijalizmu!

IZVOR: B92

Predsednik Venecuele Hugo Čavez ponovo je izabran za šefa države na nedeljnim predsedničkim izborima pobedivši svog glavnog rivala Enrikea Kaprilesa.

Prema još nepotpunim rezultatima, Čavez je osvojio više od 54 odsto glasova, a Kapriles 45 odsto, saopštila je predsednica komisije izborne komisije Tibisej Lusena. Na glasanje je i izašlo više od 81 odsto od 19 miliona registrovanih glasača.

Ovo je Čavezov treći reizbor u skoro 14-godišnjoj vladavini. Izabran je na novi šestogodišnji mandat zalažući se za tranziciju u socijalizam u zemlji s najvećim dokazanim rezervama nafte na svetu.

Venecuela će nastaviti svoj marš demokratskim putem ka socijalizmu 21. veka. Revolucija je pobedila! Živela Venecuela, živela domovina. Iskreno, borba je bila savršena, demokratska, a i naša pobeda je bila savršena“, poručio je Čavez desetinama hiljada oduševljenih pristalica.

On se zavetovao da će biti još bolji predsednik.

“Danas započinjemo novi ciklus vladavine i obavezni smo da na sve potrebe našeg naroda odgovorimo još efikasnije. Obećavam, biću još bolji predsednik”, rekao je Čavez.

“Hoću sve da uključim, pa i sektore opozicije“, kazao je Čavez (58) obraćajući se hiljadama pristalica sa balkona predsedničke palate “Miraflores”.

“Obećavam da ću biti bolji predsednik nego što sam bio proteklih pet godina”, kazao je Čavez.

Čavezov rival Kapriles čestitao mu je na ponovnom izboru.

“Želim da čestitam kandidatu, predsedniku republike Ugu Čavezu”, rekao je Kapriles u svom izbornom štabu, kada je i zahvalio više od šest miliona ljudi koji su za njega glasali.

“Tražim danas od onog koji ostaje na vlasti da pokaže poštovanje i uviđavnost prema skoro polovini građana koji se ne slažu s vladom”, rekao je na kraju govora Kapriles, koji je bio kandidat oko 30 stranaka opozicije.

Čavez je osvojio preko 7,4 miliona glasova, što je 1,2 miliona više od Kaprilesa, navela je predsednica izborne komisije.

Na vesti o Čavezovom reizboru počeo je vatromet i slavlje u centru Karakasa, a njegove pristalice mahale su zastavama i skakale ispred predsedničke palate.

Troje vođa sa latinoameričke levice čestitale su odmah danas Hugu Čavezu njegov reizbor na mestu predsednika Venecuele – argentinska predsednica Kristina Kirhner i predsednici Ekvadora i Bolivije Rafael Korea i Evo Morales.

Odmah po objavi rezultata prva reakcija je došla iz Buenos Ajresa sa čestitkom od argentinske predsednice.

“Danas, Hugo, želim da ti kažem da si radio, sejao, zalivao i danas si požnjeo”, napisala je Kristina Kirhner na svom nalogu na Tviteru.

U Kitu, socijalistički predsednik Ekvadora Rafael Korea takođe je čestitao svom venecuelanskom kolegi s kojim je blizak.

“Čavez, pobednik sa skoro 10 poena prednost. Živela Venecuela, živela velika domovina, živela bolivarska revolucija”, napisao je Korea na svom mikroblogu.

Drugi bliski saradnik Čaveza, bolivijski predsednik Evo Morales, pozdravio je “trijumf demokratije” u Venecueli i istakao da je Čavezova pobeda takođe pobeda svih naroda Latinske Amerike, u poruci koju je objavila bolivijska zvanična agencija.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.