Budućoj Vladi Republike Srbije već isporučeni zahtevi MMF-a

Izvor: Blic, B92

Zuzana Murgasova koja predvodi misiju MMF napustila je juče Srbiju, ali je novim vlastima ostavila poruku da hitno smanje troškove na svim nivoima, pooštre uslove za penzionisanje, zaustave nove garancije za državne firme, reše problem preduzeća u restrukturiranju…

U suprotnom, neće biti aranžmana sa ovom institucijom.

Prvi zahtev je ušteda od 400 miliona evra. Vlada bi deficit morala da smanji za jedan odsto BDP i to već posle izbora kada se očekuje rebalans budžeta. Do 2017. godine budžetski minus bi trebalo smanjiti sa sadašnjih sedam na dva do 2,5 procenata.

Izvor “Blica” iz Nemanjine kaže da je prostor već sužen i da se ovaj put morati štedeti na ljudima.

– Javne nabavke već su smanjene za 25 milijardi dinara, a planirane uštede na automobilima i administraciji o kojima se mnogo priča su minimalne. Koplja će se morati lomiti na budućim penzionerima i zaposlenima u javnom sektoru – kaže sagovornik “Blica”.

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za ekonomske nauke, kaže da je 400 miliona evra moguće uštedeti samo na ukidanju subvencija.

MMF mere štednje

– Na subvencije se daje oko dva odsto BDP, a mi treba da uštedimo jedan odsto. Toliko, recimo, iznose subvencije za poljoprivredu i Železnice. Pitanje je samo da li Vlada hoće da smanjuje ove fondove, a nešto mora – kaže Gligorov za “Blic”.

MMF predlaže i da Vlada do jeseni pošalje predlog penzione reforme u Skupštinu, a da sa njenom primenom počne od 2015. Zahtev je izjednačenje starosne granice za žene i muškarce do 2020. godine. Žene bi išle u penziju sa 65 umesto 63 godine, a granica bi se svake godine podizala za po šest meseci.

Penzioneri mogu očekivati i manja primanja za prevremeno penzionisanje.

Zbog gašenja četiri banke i gubitka od milijardu evra, MMF predlaže strožu kontrolu bankarskog sektora. Očekuje se i da do kraja godine više ne postoje firme u restruktuiranju. Time će se smanjiti trošak budžeta za oko 700 miliona dolara. MMF je bio i u Poreskoj upravi gde se bavio poreskim prihodima. Oni su, kako je konstatovano, znatno podbacili.

Sloga: Objaviti uslove MMF

Udruženi sidnikati Srbije “Sloga” danas su zatražili od Vlade Srbije da objavi koje uslove postavlja MMF da bi sa Srbijom ugovorio novi aranžman.

“Izražavamo bojazan da će sadašnji i budući penzioneri platiti ceh preduzeća u restrukturiranju, jer je očigledna namera buduće vlade da jedino ustupcima u penzijskoj reformi obezbedi potreban novac od MMF-a kojim bi se ekspresno završio proces gašenja tih preduzeća uz otpuštanje radnika uz minimalne otpremnine”, ističe se u saopštenju “Sloge”.

Taj sindikat od buduće vlade očekuje da kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata od milijardu dolara iskoristi za sanaciju preduzeća u restruktuiranju, a ne da se za te namene zadužuje kod MMF-a koji, kako je navedno, Srbiji postavlja “ucenjivačke zahteve”.

“Od Srbije MMF traži da penzije padnu ispod 50 odsto, odnosno na nivo od 43,3 odsto prosečne zarade, zahteva se dodatno pooštravanje uslova za odlazak u penziju, posebno žena, da se gornja granica podigne na 65, a za par godina i na 67 godina za oba pola”, piše u saopštenju “Sloge”.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.