Bolivija u čast 1. maja nacionalizovala glavnu elektroenergetsku kompaniju

Bolivijski predsednik Evo Morales nacionalizovao je glavnu elektroenergetsku kompaniju u Boliviji, u vlasništvu španske energetske korporacije Red Electrica Unit.

To se dogodilo samo dve nedelje nakon što je Argentina preuzela svog najvećeg proizvođača nafte u vlasništvu španskog Repsol-a.

Morales je izjavio da energija mora biti pod kontrolom vlade, odobravajući pri tom potez argentinske predsednice Kristine Fernandez Kirhner da nacionalizuje naftnog giganta YPF.

Ova kompanija je bila naša i pre i mi smo nacionalizovali ono što je bilo naše“, rekao je Morales u saopštenju.

Baš kao i u slučaju Argentina – Repsol, i ovde se kao glavni razlog nacionalizacije navodi nedovoljno ulaganje Španaca u infrastrukturu. Morales je na proslavi Praznika rada kazao kako je od privatizacije bolivijske električne mreže 1997. godine u nju investirano samo 81 milion dolara.

Ovo nije prvi put da Bolivija objavi nacionalizaciju u čast 1. maja – Međunarodnog praznika rada. Naime, 1. maja 2010, vlada ove zemlje je nacionalizovala četiri energetske kompanije, uključujući i Rurelec Plc iz Velike Britanije i francusku kompaniju GDF Suez SA. Cilj je da čitava proizvodnja električne energije bude pod kontrolom države što je na liniji politike koju vodi Morales: osnovni servisi se ne smeju ostavljati privatnom sektoru.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.