Blokada Dunava

IZVOR: B92

Blokadu međunarodnog plovnog puta na Dunavu kod Novog Sada i danas su, na tri broda, nastavili nezadovoljni radnici preduzeća “Dunav agregati”.

Oni zahtevaju da im poslodavac isplati šest zarada koje im duguje.

Na brodovima tog preduzeća – “Petrovaradin”, “Mišeluk” i “Podbara” nalazi se oko 80 radnika, koji od juče blokiraju plovidbu na Dunavu jedan kilometar nizvodno od ušća Kanala Dunav-Tisa-Dunav u tu reku.

Kako je agenciji Beta rečeno u sindikatu tog preduzeća, zbog blokade nisu dobijali pretnje, jer kako su naveli, “nadležni razumeju njihovu situaciju”.

Prema rečima predstavnika sindikata, na prolaz čeka 15 brodova, od čega je pet usidreno u novosadskoj luci, a 10 je na samoj reci ispred barikada.

Od početka blokade, kako su dodali, radnici “Dunav agregata” dozvolili su prolaz samo jednom putničkom brodu koji je bio pun starijih putnika.

Radnici su ponovili da su bili prinuđeni na blokadu, jer im se niko od predstavnika poslovodstva ili vlasti nije obratio od ponedeljka, kada su počeli štrajk, nezadovoljni jer im poslodavac duguje šest plata.

Oni su se ponovo izvinili svim lađarima i dodali da nisu imali drugog načina da skrenu pažnju na egzistencijalni problem 470 radnika.

“Dunav agregati” je preduzeće koje je nastalo privatizacijom nekadašnje velike firme “Heroj Pinki”.

Ovo brodarsko preduzeće nalazi se u okviru “Dunav grupe”, čiji je vlasnik biznismen Dušan Borovica.

Kapetanija i policija vode računa o bezbednosti saobraćaja na Dunavu. Na snazi je i dalje zabrana plovidbe iz bezbednosnih razloga.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.