Berlin i Bruxelles u strahu: Samaras odustao

IZVOR: Index.hr

Antonisu Samarasu ipak nisu bila potreba tri dana, koja su mu bila na raspolaganju, da ustanovi kako ne može oformiti koalicijsku vladu.

Lider Nove demokracije, koja je osvojila najviše glasova na izborima u Grčkoj, tako je potvrdio Pirovu pobjedu. Samaras je danas pred novinarima kazao kako je “učinio sve što je mogao” da oformi vladu, ali je jasno kako s njegovom strankom nitko ne želi koalirati.

“Pokušao sam iznaći rješenje za vladu nacionalnog jedinstva s dva cilja: da zemlja ostane u eurozoni i da se novim pregovorima promijene uvjeti bailouta”, kazao je Samaras u televizijskom obraćanju.

“S tim prijedlogom smo se obratili svim strankama koje bi mogle sudjelovati u takvom projektu, ali su one ili direktno odbile sudjelovanje ili kao uvjet postavile sudjelovanje nekih drugih stranaka koje ne žele sudjelovati”, dodao je Samaras.


S obzirom na to da je Samaras digao ruke, predsjednik Papoulias je za sutra ujutro dogovorio sastanak s Alexisom Tsiprasom, čelnikom ljevičarske koalicije Syriza koja je osvojila “drugo mjesto” na izborima.

Tsipras je najavio kako će pokušati oformiti koaliciju na lijevom krilu koja će se “suprotstaviti barbarskim mjerama nametnutih id strane EU-a i MMF-a”. “Iskoristit ćemo sve mogućnosti kako bi postigli nekakav dogovor, primarno sa silama na ljevici”, kazao je Tsipras.

Ova vijest zasigurno će dodatno pokolebati lidere u Berlinu i Bruxellesu, koji su se i prije odustajanja “lojalnog” Samarasa plašili mogućnosti da na vlast dođe struja koja će odbaciti dogovore biše vlade s EU-om. Skeptični su očito i investitori, što pokazuje i činjenica da su burze jutros bile debelo u crvenom zbog Grčke. Atenska burza dan je završila u minusu od 6,67 posto.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.