Beograd: Sindikati protestovali zbog zakona

Izvor: B92

Radnik nije rob i nećemo dozvoliti usvajanje predloženih Zakona o radu i Zakona o štrajku – poruka je sa današnjeg protesta u organizaciji Srpskog sindikalnog fronta koji je završen pred Vladom Srbije, predajom sindikalnih zahteva.

Radnici zahtevaju od vlade da “raspusti nelegitimni Socijalno ekonomski savet i druga pregovaračka tripartitna tela i da se o predloženim zakonima povede najšira rasprava.

Oni takođe traže da Srpski sindikalni front bude uključen u zvanični socijalni dijalog na nivou države, i da se u tom smislu odmah izvrše izmene postojećih zakonskih rešenja.

Zahteva se i da se obezbede mehanizmi za uspostavljanje najšireg socijalnog i društevnog dijaloga, uz učešće najšrihih društevnih činilaca, kako bi se realizovalo ključno ustavno načelo – da Srbija bude država socijalne pravde.

Protest Sindikalnog fronta protiv izmena Zakona o radu, Beograd, 10.12.2013.

Jedan od zahteva je i pokretanje korenitih, sistemskih, ekonomskih i društvenih reformi i adekvatni zakoni, sa čijim će doslednim sprovođenjem biti sprečena vladajuća manjina da “od Srbije stvori zemlju najgrublje eksploatacije, nejednakosti, diskriminacije i siromaštva.”

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Ivica Cvetanović je rekao da bi predloženim zakonom radnici bili pretvoreni u robove, jer se ukidaju i rad u smenama i noći rad i radno vreme.

Najgore od svega je fleksibilno zapošljavanje, što znači da mladi nikad neće imati stalni posao, a to je, dodao je on, na ove proteste i privuklo veliki broj studenata.

“To je zakon koji je pisan u interesu američke i nemačke privredne komore i naših tajkuna, a ne u interesu svih građana Srbije”, tvrdi on.

Predsednik Industrijskih sindikata Srbije Dragan Matić je rekao da na današnji svetski Dan ljudskih prava, sindikati poručuju vladi da radnici nisu roblje i da to neće ni biti.

Predsednik Sindikata policije Glišo Vidović izrazio je zadovoljstvo što prvi put policija sa građanima učestvuje u protestu, i što je tako pokazala da je u službi naroda.

“Vlada je firme u kojima smo radili, a koje su izgradili naši roditelji, prodala za dinar tajkunima, a sada hoće da budemo robovi”, kazao je on.

Današnji protest, koji je počeo okupljanjem oko hiljadu ljudi ispred Crkve Svetog Marka oko podneva, pa je posle performansa ispred Narodne Skupštine nastavljen do Vlade Srbije, usput se neprekidno uvećavao pa je u Nemanjinoj nekoliko hiljada učesnika prisustvovalo predaji zahteva.

U protestu je učestvovao veliki broj zaposlenih u javnim preduzećima – Železnice Srbije, Telekom, EPS-a, PTT, kao i u zdravstvu, prosveti, socijalnoj zaštiti, predstavnici sindikati novinara, veterinara i vatrogasaca, veliki broj studenata.

Učesnici potesta dobili su pisma podrške od sindikalnih organizacija iz 30-ak gradova Srbije.

Srpski sindikalni front čine Konfederacije slobodnih sindikata, Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, Industrijski sindikat Srbije i Sindikat srpske policije.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.