Bankrot gradova u SAD

IZVOR: B92

Teška vremena zahtevaju teške odluke, pa tako sve veći broj gradova u SAD-u koje je zadesila ekonomska nevolja, okreću se bankrotu kao rešenju.

Najviše je pogođena Kalifornija. Stockton, grad sa oko 300.000 stanovnika, najveći je u Americi koji je proglasio bankrot.

Istim putem krenulo je još nekoliko gradova, poput San Bernardina.

Ekonomisti tvrde da je takva situacija nastala zbog preoptimističnih prognoza ekonomskog rasta i pada naknade od poreza na nekretnine, nakon kolapsa tržišta nekretnina.

“Ušli smo u četvrtu godinu oporavka i ekonomija još nije dostigla nivo na kojem bi gradovi mogli da nadoknade svoje gubitke i da servisiraju svoje dugove”, kaže Pery Wong, analitičar instituta Milken.

Pomoću bankrota gradovi mogu da restruktuirajui dug i reprogramiraju plate u javnom sektoru. Do sada su bankroti gradova bili retkost, ali finansijski krah mnoge je doveo upravo do toga.

Grad Compton, koji se nalazi južno od Los Angelesa, ima oko 90.000 stanovnika, oko tri miliona dolara na računu i oko 43 miliona dolara deficita.

Prvog septembra najverovatnije će proglasiti bankrot. Gradske vlasti su još u maj usrezale radnu snagu u javnoj upravi, a ukinuti su i određeni građanski servisi.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.