Atina: U toku generalni štrajk, policija ispalila suzavac

U Grčkoj u toku prvi generalni jednodnevni štrajk ove godine. Policija ispalila suzavac tokom sukoba sa demonstrantima, koji su ih gađali molotovljevim koktelima.

Zasad nema izveštaja o broju uhapšenih i povređenih.

Prema procenama policije, u centru Atine se okupilo oko 40.000 ljudi, koji su u dve protestne kolone krenuli ka zgradi parlamenta, javio je AP. Rojters navodi da je policija ispalila suzavac tokom manjih sukoba sa grupama mladića, koji su na policajce bacali kamenice i flaše.

U Solunu je na ulice izašlo oko 17.000 demonstranata, a protesti u ovom gradu zasad su mirni.

Zbog štrajka danas neće raditi državne škole, javni prevoz i feriboti, a bolnice će primati samo hitne slučajeve.

Dva najveća sindikata u zemlji – ADEDY u javnom i GSEE u privatnom sektoru – pozvali su zaposlene da stupe u štrajk zbog mera štednje, otpuštanja i smanjenja plata, što, po njima, samo produbljuje tešku situaciju radnika koji se bore da izađu iz najgoreg mirnodopskog perioda za Grčku, navodi Rojters.

Najavljeno je da će javni prevoz u velikoj meri funkcionisati, ali da neće saobraćati autobusi i vozovi, a to isto se odnosi i na avionski saobraćaj, zbog čega će letovi uglavnom biti otkazani ili će pretrpeti izmene u zakazanim terminima.

Grčka u medijskom mraku

Juče su u Grčkoj u štrajku bili i novinari koji su iskazali protest zbog mera štednje i smanjenja zarada.

Okupljanje demonstranata na trgu Sintagma u Atini, 19.02.2013. FOTO Odysseas Gp
Štrajk novinara podudario se sa posetom francuskog predsednika Fransoa Olanda vlastima u Atini. Uprkos sudskoj odluci da je štrajk državnih medija protivzakonit, novinari u medijima koje kontroliše država pozvali su zaposlene da učestvuju u obustavi rada, što znači da nijedan grčki mediji nije tokom dana izveštavatavao o Olandovoj poseti Grčkoj.

Portparol vlade Simos Kedikoglu optužio je glavnu opozicionu partiju Sirizu da je orkestrirala štrajk kako bi namerno izazvala “medijski mrak” tokom boravka francuskog predsednika u Atini.

Sindikati zaposlenih u medijskim kućama protestuju zbog otpuštanja i smanjivanja plata, penzija i ostalih beneficija.

Nije retkost i da stotine novinara u privatnom sektoru često ostaju mesecima neplaćeni za svoj rad, podseća Rojters.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.