Atina: Protesti uoči glasanja o novom paketu štednje

IZVOR: B92

Krhka koaliciona vlada Grčke je pred najtežom probom do sada: danas, drugog dana generalnog štrajka, skupština glasa o novim, bolnim merama štednje.

Stotine demonstranata sukobilo se u Atini sa policijom, dok je više od 80.000 ljudi protestovalo ispred zgrade parlamenta u kojoj se poslanici pripremaju za glasanje o oštrim merama štednje.

Očekuje se da će se mere kojima će se uštedeti 13,5 milijardi evra, provući kroz parlament posle hitne jednodnevne rasprave. Ali svaki glas protiv usvajanja mera iz vladajućeg tabora ili uzdržan, mogao bi ozbiljno oslabiti koaliciju koju predvode konzervativci.

Sledeća tranša kredita od 31,5 milijardi evra, od ukupno 240 milijardi, kasni već pet meseci, a bez nje, tvrdi premijer Andonis Samaras, Grčkoj će 16. novembra nestati novca, zbog čega bi morala da proglasi moratorijum na plaćanje.

U tom slučaju vlada bi, navodno, bila primorana da ponovo uvede staru valutu, drahmu, što bi Grčku izguralo iz zone evra i izazvalo haos u bankama, hiperinflaciju i pad deviznog kursa koji bi poništio vrednost štednih uloga i čak i najosnovnije robu stavio van domašaja mnogih Grka.

Uz to, ako Grčka bude prisiljena da počne da štampa sopstvenu valutu, finansije cele evrozone postaće nesigurne jer bi tržište posumnjalo i u ostale zemlje tog bloka. Investitori će početi da povlače novac iz evro-regiona ili će zahtevati veće prinose da ga tamo zadrže.

“Moramo glasati u korist mera štednje”, rekao je poslanik konzervativne Nove demokratije Konstandinos Tasulas na početku današnje burne debate u skupštini i dodao: “To je naša dužnost”.

Mere o kojima se raspravlja obuhvataju velika nova smanjenja plata i penzija, povećanje poreza, penzionisanje sa 67 umesto 65 godina, i to uz lakše otpuštanje zaposlenih i premeštanje, uz prinudne odmore zaposlenih u državnom sektoru koji imaju trajni radni odnos. Grčka ulazi u šestu godinu recesije, uz rekordnu nezaposlenost u EU, od 25 odsto.

Opozicione stranke optužile su vladu da predloženim smanjenjem penzija i beneficija gazi Ustav i požalili se da je predlog propisa o novim merama na nekoliko stotina stranica previše složen da bi se o njemu raspravljalo na samo jednoj sednici.

Ovo je ucena“, rekla je poslanica glavne opozicione koalicije, Radikalne levice (SYRIZA), Zoi Konstandopulu.

Početak debate koja treba da se glasanjem završi večeras u ponoć, bio je odložen jer su opozicione partije pozvale parlament da oceni da li je zakon u skladu s Ustavom. Zahtev je sat kasnije odbačen pojedinačnim glasanjem 300 poslanika, uz prozivku.

Međutim, Vrhovni sud je odlučio da je novo smanjenje plata njegovih sudija, takođe predviđeno merama, nezakonito.

Mala stranka Demokratska levica (DIMAR), koalicioni partner Samarasove vlade, saopštila je da neće podržati mere, dok se očekuje da nekolicina poslanika trećeg koalicionog partnera, socijalističkog PASOK-a, glasa protiv paketa mera štednje.

Sve tri stranke koje su u koalicionoj vladi, zajedno imaju 176 od 300 poslanika u skupštini, a potrebna je prosta većina da predlog prođe. Bez Demokratske levice, Samarasovi konzervativci i socijalisti imaju 160 glasova. Međutim, postoji opasnost da i neko od njihovih poslanika glasa protiv ili se uzdrži prilikom glasanja.

Udruženje trgovaca Grčke je upozorilo da će nova smanjenja naškoditi i potrošačima i državnoj potrošnji, i dovesti do zatvaranja još više više trgovinskih radnji.

“Glasanje za mere… biće poslednji udarac iscrpljenom i namučenom društvu”, rekao je danas predsednik Udruženja Vasilis Korkidis. “U stvari, mere će tržištu uskratiti poslednje rezerve likvidnosti koje bi preduzećima omogućile da održe bar minimalnu aktivnost”, dodao je.

Čak i ako Skupština prihvati predlog propisa o merama štednje, nije jasno da li će narednu tranšu kredita Grčka dobiti na vreme da bi izbegla proglašenje nelikvidnosti države 16. novembra, koje je najavio Samaras.

Uplata bi trebalo da bude odobrena na sastanku ministara finansija EU u ponedeljak, 12. novembra. Međutim, odluka ministara zavisi od izveštaja inspektora “trojke poverilaca” – Evropske unije, MMF i Evropske centralne banke, koji ne može biti spreman do tada.U tom slučaju, EU ili ECB će možda morati da intervenišu nekom privremenom finansijskom pomoći.

Glasanje u Atini dolazi drugog dana 48-časovnog generalnog štrajka zbog kojeg ne rade javna uprava i preduzeća, u bolnicama je samo osnovno osoblje, za hitne slučajeve, zatvorene su škole. Gradski, međugradski i brodski saobraćaj ne radi do četvrtka, a avionski letovi se obustavljaju na po četiri sata zbog štrajka kontrolora.

Po podne su počele demonstracije pred Skupštinom, dok je danas grupa opštinskih službenika nakratko okupirala Ministarstvo uprave, a oko 40 uniformisanih policajaca protestovalo je ispred parlamenta. U utorak je u centru Atine demonstriralo više od 35.000 ljudi.

Najveći sindikati su pozvali na demonstracije ispred skupštine i u nedelju uveče kada bi trebalo da se glasa o državnom budžetu za 2013. godinu.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.