Argentina najavila nacionalizciju naftne kompanije YPF

IZVOR: B92

Argentina je najavila da će preuzeti kontrolni paket akcija u naftnoj kompanija YPF, koji je u vlasništvu španske firme “Repsol”.

Predsednica Kristina Fernandez rekla je da će predlog zakona predstaviti Senatu. Ovim predlogom vlada će moći da izvrši eksproprijaciju 51 odsto akcija firme.

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija Margeljo rekao je da je ovaj potez “uništio klimu prijateljstva”. On je dodao da će njegova vlada preduzeti “jasne i aktivne mere”, ali nije precizirao koje.

U obraćanju naciji, predsednica Argentine je rekla da je zakonom o ponovnoj nacionalizaciji predviđeno da Argentina dobije većinski udeo u kompaniji za naftu i gas YPF tako što će preuzeti kontrolu nad 51 odsto akcija koje su sada u posedu španskog Repsola.

Kompanija YPF je ključna za energetsku budućnost Argentine, posebno nakon što su nedavno otkrivene velike rezerve nafte i gasa.

I dok je YPF pod pritiskom vlade da poveća proizvodnju, akcije te kompanije su poslednjih meseci u padu zbog straha od državne intervencije.

“Jedina smo zemlja u Latinskoj Americi i mogu reći u celom svetu koja ne upravlja svojim prirodnim resursima”, istakla je predsednica Argentine dodajući da ne predlaže “model etatizma” već “vraćanje suvereniteta”.

Kritičari krive vladu za nestašicu energenata i visoke cene benzina dok Fernandesova tvrdi da je nestašica posledica Repsolovog “pražnjenja” firme YPF dodajući da je argentiski deficit u trgovini od tri milijarde dolara u 2011. delom posledica uvoza energenata.

 

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.