Antifašistički protest u Zagrebu

IZVOR: B92

Policija u Zagrebu koja razdvaja antifašiste od ultradesničara, zbog ustaških pozdrava uhapsila je jednog ultradesničara i privela dvoje antifašista.

U gužvi prilikom tog privodjenja, jedan fotograf je dobio udarac u glavu, dok je policija odgurnula kamermana koji je želeo da snimi hapšenje.

Antifašisti, uglavnom mladi, iz inicijative “Ujedinjeni protiv fašizma”, okupili su se kako bi protestovalI protiv najavljenih ultradesničaksrkih skupova, onih zabranjenih u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava i dozvoljenog skupa Hrvatskog uljudbenog (kulturnog) pokreta koji su trebali deliti letke i izražavati svoja uverenja.

Nešto ranije policija je privela jednog desničara koji je dizao ruku na ustaški pozdrav, ali ne reaguje na povremeno medjusobno vredjanje.

Antifašisti nose veliki transparent “Ujedinjeni protiv fašizma” i puštaju revolucionarne pesme (“Aj Karmela” i “Bela ćao”), dok su desničari uz hrvatsku zastavu istakli transparent “Stop progonu hrvatskih branilaca”.

Oni u izjavama novinarima kažu da vlada nije učinila dovoljno da zaštiti vrednosti rata 1990-ih i hrvatske generale.

Jedna antifašistkinja pročitala je proglas Inicijative u kome su osudjeni “deklarisani neprijatelji elementarnih demokratskih principa koji ih izvrgavaju poruzi kad se na njih pozivaju, tražeći navodnu slobodu govora”.

“Oni traže demokratsko pravo javnog okupljanja i istupanja kako bi ga s te pozicije lakše mogli osporavati onim pogrešnog etničkog porekla, seksualne orjentacije ili pogleda na svet”.

“Ovde nije reč o sukobu dve suprotstavljene supkulture pri čemu je istina negde u sredini, nego o sukobu civilizacije i varvarstva, običnih ljudi i fašističkih zlotvora”, navela je u proglasu u kome se gradjani Zagreba pozivaju na sutrašnji protestni skup, takodje na trgu.

Print Friendly, PDF & Email
Sadržaji koji su ovde preneti ne odražavaju nužno i stavove Centra za politike emancipacije.