Podrška “Levog samita Srbije” radnicama i radnicima “Jumka” iz Vranja

Učesnici i učesnice “Levog samita Srbije” upućuju solidarnu podršku borbi radnica i radnika “Jumka” iz Vranja!

Radnice i radnici Jumka u štrajku

Radnice i radnici preduzeća “Jumko” iz Vranja već godinama se suočavaju sa nizom problema poput neredovnih plata, neuplaćenih doprinosa i nepovezanog radnog staža.

Svi ovi problemi eskalirali su 14. januara ove godine kada su radnice/i stupili u generalni štrajk. Najpre su štrajkovali za mašinama, a zatim su organizovali protestne šetnje gradom. 12. februara više od 1.000 radnica/ka blokiralo je autoput ka Beogradu. Posle razgovora u Vladi sredinom februara, isplaćene su im dve minimalne zarade i overene zdravstvene knjižice do juna ove godine što je dovelo do privremene obustave protesta.

Ipak, 15. aprila radnice/i su, zbog neispunjenja ostalih zahteva, ušli u upravnu zgradu kompanije i radikalizovali protest. Zahtevi 1.200 radnika i radnica, koji štrajkuju već tri meseca, jesu smena kompletnog rukovodstva, povezivanje radnog staža, isplata šest zaostalih zarada i uplata poreza i doprinosa koji nisu uplaćivani od 2010. godine. Oni su najavili da će 22. aprila krenuti ka Beogradu ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni.

Ova borba ne predstavlja izolovan slučaj u Srbiji. Ekonomska situacija je takva da veliki broj radnica/ka ne prima plate i nije u mogućnosti da zadovolji ni svoje osnovne egzistencijalne potrebe. Mnogi učesnici/e “Levog samita Srbije” učestvovali/e su i učestvuju u borbama poput ove koju danas vode radnice/ci „Jumka“. Znamo koliko je svaki vid solidarnosti važan i ova pisana podrška je minimum koji možemo učiniti.

“Levi samit Srbije” sa iskrenom solidarnošću pozdravlja odlučnost radnika i radnica “Jumka” u Vranju u nastojanju da istraju u svojim zahtevima i da se izbore za opstanak svog preduzeća.

PARISS, Kragujevac i Jagodina
Udruženje akcionara Vršačkih Vinograda, Vršac
Nezavisnost, Vršac
UG Solidarnost, Subotica
Sindikat AD Banat, Banatski Karlovci
Bivši radnici Iskra Metala i Raške, Novi Pazar
Radnici JKP Vodovod i kanalizacije, Pančevo
Big Stone, Aranđelovac
RS Partners PES, Surdulica
Sindikat Tigar tehnička guma, Pirot
Bivši radnici Jugoremedije, Zrenjanin
Centar za politike emancipacije, Beograd
Marks 21, Beograd i Kruševac
Gerusija, Novi Sad i Beograd
Kontekst kolektiv, Beograd
Romski edukativno kreativni centar, Beograd
Marksistička omladina “Crveni”, Sombor
UG STRIKE, Novi Sad
Društveni centar “Oktobar”, Beograd
PAORI, Crepaja
UG Ravnopravnost, Zrenjanin
Udruženje poljoprivrednika “Obruč”, Ratkovo
Centar za društvenu analizu, Beograd

Print Friendly, PDF & Email